Čokoláda - tak trochu inak

Autor: Aktivita zvyšuje úspech
Kategória: Blog
Dátum: 05.05.2016
10
950d
1506
Blog 05.05.2016

Vo štvrtok 14. apríla 2016 sa uskutočnilo podujatie s názvom Čokoláda na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Podujatie bolo zorganizované pomocou študentky danej fakulty Martiny Miháľovej v spolupráci s AZU tímom Bratislava.


Oddychová a ľahko pochopiteľná prednáška vedená doc. Petrom Szolcsányim, obľúbeným chemikom, vedcom, učiteľom a vášnivým kuchárom, ponúkla študentom iný pohľad na celosvetovo obľúbenú pochúťku. Dozvedeli sme sa nielen históriu čokolády, ale aj rozdielne chemické zloženie rôznych druhov čokolád, či chemické reakcie vyvolávané v ľudskom tele po zjedení čo len jedného kúska.

 

Čokoláda je pre niekoho neodmysliteľnou súčasťou každodenného života, pre iného je to niečo, čo neznáša. Od dávnych čias tvorilo kakao (hlavne kakaové bôby) základné platidlo v rôznych kultúrach. Čokoláda ako ju poznáme nemala v minulosti tvar ani chuť ako v dnešnej dobe. Čokoláda sa užívala v tekutej podobe ako čokoládový nápoj s výraznou horkou chuťou doplnenou o ďalšie prísady (ako napríklad chilli papričky alebo vanilku) a častokrát sa jej užitie spájalo s nejakou výnimočnou udalosťou. Do Európy sa kakaové bôby dostali až v polovici 16. storočia pomocou španielskeho dobyvateľa Hernána Cortésa. Popularita pitia horúcej čokolády sa zvyšovala, no napriek tomu sa čokoláda dostala do zvyšku Európy až 100 rokov potom, čo ju Hernán priniesol ako vojnovú korisť po dobytí Španielska. Za čokoládu v podobe tabuľky vďačíme holandskému chemikovi Conradovi van Houtenovi, ktorý v roku 1828 zostrojil kakaový lis, vďaka ktorému dokázal oddeliť z bôbu kakaové maslo od kakaového prášku.

Čokoláda bola odvždy užívaná ľuďmi každého veku aj vďaka zázračným účinkom, ktoré v sebe má. Francúzsky kráľovský dvor ju považoval za neoceniteľné afrodiziakum. Nie je to síce úplná pravda, ale už malé množstvo čokolády obsahuje chemickú látku zvanú fenyletylamín (PEA) alebo „droga lásky“, ktorá je spájaná s reguláciou telesnej energie, nálady a pozornosti. Už malý kúsok horkej čokolády dokáže zlepšiť prietok krvných ciev a tým zlepšiť cukor v krvi a citlivosť na inzulín, ktoré tak pomáhajú znižovať riziko vzniku cukrovky. Známe sú aj dobré účinky čokolády na zlepšenie trávenia, ochranu srdca, čokoláda taktiež vyvoláva stimulujúci euforický účinok, obsahuje vitamín E, ktorý chráni telové bunky pred voľnými radikálmi, a hlavne čokoláda stimuluje vylučovanie Endorfínu, teda „hormónu šťastia“.

 

Treba však poznamenať, že tieto pozitívne účinky vyvoláva hlavne čokoláda obsahujúca vysoké percentá kakaa, teda žiadne mliečne či biele čokolády. Okrem iného mliečna alebo biela čokoláda obsahuje vysoký podiel cukru, čo pri konzumácii veľkého množstva pochutiny môže viesť k priberaniu na váhe. To sa pri čokoláde s vysokým obsahom kakaa stať nemôže.

Zhrnutím celého podujatia, okrem ukážky krásnych chemických vzorcov a reakcií pre nechemicky založených študentov ťažších na pochopenie, bolo odporúčanie rečníka čokoládu konzumovať, pravdaže v prijateľných množstvách, a vždy keď na ňu dostanete chuť či si chcete len tak zlepšiť deň.

Napísala Dominika Špirková